Shrek smoothie za 2€

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evo, pa ga imamo – moj prvi recept v seriji smoothie-jev za (pod) 2€. Serijo začenja Shrek smoothie, ki je poimenovan po zelenem grdobcu iz istoimenskega animiranega filma. Shrek smoothie je postal eden mojih najljubših načinov, kako zakamuflirati špinačo za majhne (in velike) otroke. Ker otrok nimam, recepte preizkuša Aljaž, ki je precej zbirčen, sploh ko pride do zelene zelenjave vseh vrst in oblik. In njegov komentar na tale smoothie je bil: “Super je, ker se moraš najprej prebiti čez zdrav del (zelen), da prideš čez dobrega (siv) do najboljšega (rjav).”.

shrek smoothie špinača zeleni zmešanček smuti
Shrek smoothie ali kako zapakirati špinačo. 🙂

Ampak, da ne bom prehitevala – najprej uvod, ki pritiče prvi objavi v seriji Smoothie za 2€.

Kaj je smoothie (slovensko smuti ali zmešanček) za 2€ in komu je namenjen?

Ker obožujem sadje in zelenjavo in ker zajtrk rada obogatim (ali pa kar nadomestim) z različnimi smoothie-ji, sem se odločila, da bom tudi ta majhen ritual vključila v blog. Moj namen je približati smoothie-je tudi tistim, ki se jim priprava smoothiejev morda zdi zamudna ali draga. Vsak teden (praviloma v petek) bom tako predstavila en enostaven recept za smoothie, ki ga vsak lahko pripravi doma. Smoothie bo sestavljen iz dostopnih sestavin, katerih skupna vrednost za pripravo 0,5l smoothie-ja nikoli ne bo presegala 2€.
Moj namen ni hvaljenje s kakšnimi kulinaričnimi presežki, ampak približanje kulture smoothie-jev ljudem, ki jih morda niso vajeni ali pa mislijo, da si jih ne morejo privoščiti. V receptih bom skušala uporabljati čim več sezonskih sestavin, po možnosti lokalnega izvora. Nekateri dodatki pa bodo seveda tudi malce bolj eksotični.

Kaj potrebujemo?

Za pripravo smoothie-jev potrebujemo blender, ki bo zadovoljivo opravil nalogo sekljanja in mešanja sadja ter zelenjave v okusne napitke. Za prezentacijo priporočam tudi uporabo pollitrskega kozarca. Zraven pa potrebujemo še nekaj dobre volje in časa. 🙂

Kje dobim sestavine?

Pred vsakim receptom za smoothie bo na začetku podana tabela s sestavinami, njihovo ceno in prodajalcem, kjer sem jih kupila. V kolikor bom uporabila pridelke iz domačega vrta ali sadovnjaka (kar tudi vas spodbujam, da počnete, v kolikor imate to možnost), sem bom potrudila poiskati primeren nadomestek v trgovini in vključiti njegovo ceno v končno ceno smoothie-ja. Tako upam, da si bo smoothie lahko pripravil vsak, ne glede na to ali ima doma vrt ali ne.

Pa začnimo!

shrek smoothie zmešanček smuti s špinačo datlji banano
Podobnost je očitna… 😉 Vir slike Shreka: https://en.wikipedia.org/wiki/Shrek_(character)

Shrek Smoothie

Sestavine:
SestavinaKoličina za 0,5l smoothie-jaCenaProdajalecVelikost pakiranjaCena pakiranja
Skupna cena smoothie-ja:1,52€
Veganska različica: 1,67€
Banane420g (2 banani)0,42€Hofer1kg0,99€
Izkoščičeni datlji25g (4 datlji)0,16€Spar200g1,29€
Mlada špinača60g (pest mlade špinače)0,58€Hofer125g1,19€
Cela makova zrna16g (1 žlica maka)0,11€Spar200g1,27€
Grški jogurt
ali
Sojih jogurt
100g (dve žlici jogurta)Navaden: 0.25€
ali
Sojin: 0,40€
Navaden: Lidl
ali
Sojin: Mercator
Navaden: 1000g
ali
Sojin: 500g
Navaden: 2,49€
ali
Sojin: 1,99€

Opozorilo: Cene, navedene ob sestavinah so odraz mojih nakupovalnih navad in verjetno niso najugodnejše na tržišču. V kolikor najdeš ugodnejše cene ali bolj kvalitetne sestavine, bom zelo vesela, če mi sporočiš. 🙂 Hvala.

Priprava:
Rjava plast:

V blenderju zmešamo pol banane, 4 izkoščičene datlje, žlico pravega kakava in malo vode. Pazimo, da masa ni preredka, drugače se nam bodo višje plasti posedle v spodnjo plast. Dobljeno rjavo maso prelijemo na dno smoothie kozarca in kozarec postavimo v hladilnik za 15min.

Siva / bela plast:

V posodici zmešamo 100g grškega (za vegane: sojin jogurt) in 16g celih makovih zrn. Po 15 minutah vzamemo kozarec iz hladilnika in na rjavo maso z žlico previdno nanesemo mešanico maka in jogurta.

Zelena plast:

V blenderju zmešamo pest špinače (cca 60g) in 1,5 banane. Uporabimo lahko mlado špinačo ali pa drugo različico, ki jo imamo morda na vrtu (npr.: novozelandsko, malabar špinačo ali pa blitvo). Mešanico prelijemo v smoothie kozarec, nad belo plast. Na koncu dodamo še dva listka špinače, ki predstavljata Shrekovi ušesi. Postrežemo ali shranimo v hladilniku za nekaj ur.

Pa veselo (z)mešanje! 🙂

 

 

No Comments

Post a Comment