Regratov ledeni čaj

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izgleda, da se bo tale teden končal tako, kot se je začel – v znamenju domačih napitkov. Zadnjo objavo tega tedna posvečam moji najnovejši pogruntavščini – to je regratov ledeni čaj. Tale posrečena kombinacija je posledica moje trenutne obsesije z zdravilnimi koreninami divjih rastlin. Zadnji teden namreč intenzivno nabiram korenine regrata, navadnega potrošnika / cikorije in gabeza. Priznati moram, da sem zdravilne učinkovine korenin omenjenih rastlin odkrila šele letos poleti. Potrpežljivo sem čakala na jesen, saj je sedaj, ko se rastline prirpravljajo na zimovanje in shranjujejo zdravilne snovi v korenine, najboljši čas za nabiranje le-teh.

regratova korenina regratov ledeni čaj recept uporaba korist
Regratov ledeni čaj je zdrava osvežitev.

Danes začenjam z regratom. Verjetno ga vsi poznate. Medtem ko ga nekateri vztrajno odstranjujejo iz urejenih zelenic, jaz uživam v vsem, kar mi ta “plevel” ponuja. Zgodaj spomladi ga nabiram kot prvo solato. Cvetove občudujem in iz njih pripravljam regratov med. Pihanje regratovih lučk sem oboževala že kot otrok in to tradicijo še vedno ohranjam. 🙂 Od letos pa v jesen uporabljam še regratove korenine. Zato ne razumem, zakaj bi si kdo iz domače zelenice želel izrebiti tako nezahtevno, a tako uporabno rastlino.

Regratove korenine delujejo kot diuretik in tako pomagajo jetrom, da hitreje izločijo strupe iz telesa. Pomagajo tudi pri uravnavanju krvenga sladkorja, lajšajo prebavne motnje in krepijo imunski sistem. Torej ne samo dober, še koristen je tale regratov ledeni čaj.

Sestavine

  • korenina enega regrata
  • 0,5dl breskovega, jabolčnega ali drugega gostega soka

postopek

regratova korenina regratov ledeni čaj recept regrat nabiranje
Pri izkopavanju regratove korenine si lahko pomagamo z vilami za prekopavanje.

Izkopljemo regratovo korenino. Pri tem pazimo, da zemlja ni razmočena in v kolikor se ravnamo po biodinamičnem koledarju, se izkopavanja lotimo na dan za korenino.

Korenino ločimo od nadzemnega dela in jo temeljito operemo pod tekočo vodo. Regratovih listov ne zavržemo, saj jih lahko uporabimo v solati.

Oprano korenino narežemo na koščke in razporedimo po pladnju, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Pladenj s koščki korenine za 30 minut postavimo v pečico, ogreto na 200°C.

Po 30 minutah pladenj odstranimo iz pečice in preverimo, če so regratove korenine suhe. To najlažje preizkusimo tako, da jih poskušamo prelomiti – če se prelomijo brez težav so dovolj suhe.

regratova korenina recept uporaba koristi zdravilna
Koščke regratove korenine zmeljemo v mlinčku za kavo.

Suhe koščke regratove korenine zmeljemo v mlinčku za kavo.

regratova korenina regratov ledeni čaj priprava recept uporaba
Zmelto regratovo korenino namočino v 3dl vode za 24 ur.

Zmleto regratovo korenino za 24 ur namočimo v 3 dl vode (enako, kot če bi si pripravljali cold brew kavo).

regratov ledeni čaj recept regratova korenina uporaba
Precejena voda, v kateri je bila 24 ur namočena regratova korenina.

Po 24 urah namočeno mešanico precedimo.

V kozarec damo led in 0,5dl gostega soka po izbiri. Jaz sem uporabila breskov sok. Gosti sok poskrbi, da je regratov ledeni čaj primerno sladek. Po žici previdno dodamo tekočino, ki smo jo dobili po precejanju namočene regratove korenine. Potrudimo se, da se plast soka in rergatove korenine čim manj zmešata. Postrežemo z rezino limone, ki jo pred pitjem iztisnemo v regratov ledeni čaj.

Pa na zdravje! 😀

regratov ledeni čaj regratova korenina uporaba
Regratov ledeni čaj postrežemo z rezino limone, ki jo iztisnemo v čaj.

 

No Comments

Post a Comment