Srčkana pavlova torta z ribezom

V zadnji objavi sem predstavila ribez, zato se danes spodobi, da delim še en recept, kako ribez porabiti drugače, kot za marmelado. 🙂 Tale srčkana pavlova torta je lahka in osvežilna sladica, ravno pravšnja za vroče poletne dni. Kljub temu, da so tule oblikovane mini pavlova tortice v obliki srčkov, lahko prav tako oblikujemo večjo klasično okroglo torto ali pa se poigramo z drugimi oblikami, saj je sneg enostaven za oblikovanje. 🙂
V kolikor v spodnjem receptu izpustimo škrob, je sladica tudi brez glutena in zato primerna za vse, ki imate celiakijo ali preobčutljivost na gluten.

pavlova torta recept iz blejakov brez glutena ribez
S prosto roko lahko oblikujemo več manjših ali eno veliko pavlova torto.

Pavlova torta, ki je ime dobila po balerini Anni Pavlovi je sicer po vsem svetu priljubljena sladica, ki izvira iz Avstrailje oz. Nove Zelandije. Kljub njeni priljubljenosti sem jo sama prvič jedla šele pred dobrim letom, ko jo je spekla moja sestra in takrat me je popolnoma navdušila. Všeč mi je tako preprostost njene priprave z malo sestavinami kot tudi to, da sadna dekoracija ni strogo določena, zato lahko vedno uporabimo seznosko sadje in tako praktično celo leto uživamo vedno drugačno Pavlova torto. Moja verzija danes bo dekorirana z domačim ribezom, uporabite pa lahko tudi maline, jagode in drugo domače sadje.

pavlova torta iz beljakov smetana beljak ribez jagodičevje poletna sladica brez glutena
Pavlova torta je osvežilna poletna sladica, ki je poimenovana po balerini Anni Pavlovi.
Sestavine
  • Tri jajca
  • 120g sladkorja – 80g v sneg, 40 g v smetano
  • 50g ribeza
  • 2dl sladke smetane
  • Četrt vanilijevega stroka
  • Žlička jedilnega škroba (po želji)
  • Žlička belega kisa
Postopek

Pri vseh treh jajcih ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake shranimo v hladilnik in jih uporabimo za kakšno drugo jed.

Beljakom dodamo 80g sladkorja, žličko jedilnega škroba (lahko tudi spustimo) in žličko belega kisa. Stepemo sneg.

Stepen sneg razporedimo v pojubno obliko na pekač obložen s peki papirjem in postavimo v pečico ogreto na 110°C za eno uro.

Po eni uri pečico izklopimo. Sneg pustimo v izklopljeni in zaprti pečici počivati še pol ure.

Ribez spasiramo in precedimo, da dobimo ribezov sok.Ohranimo samo nekaj jagod, ki nam bodo služile za dekoracijo.

Sladki smetani dodamo 40g sladkorja, semena vanilije, ki jih postrgamo iz vanilijevega stroka in ribezov sok iz prejšnje točke.

Smetano stepemo. Če smo uporabili rdeči ali črni ribez, bo smetana lepe roza barve.

Ko se sneg ohladi, nanj namažemo plast ribezove smetane in po vrhu posujemo ribezove jagode.

V hladilniku bo pavlova torta zdržala dva dni, vendar priporočam, da jo pojeste kar takoj. 🙂

Pa dober tek!

pavlova torta recept ribez priprava kako speči
Pavlova torto postrežemo čimprej, saj bo zagotovo velik hit v poletnih dneh. 🙂

 

No Comments

Post a Comment