Ajdova pehtranova rulada

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prvič sem ajdovo rulado poskusila pri Aljaževih starih starših. Spekla jo je Aljaževa babica in že takrat me je očarala s svojo rahlostjo in odličnim okusom. Ko sem se doma odločila, da bom poustvarila to odlično slaščico, sem razmišljala o možnih spremembah in dodatkih ter se spomnila na pehtran – odlično aromatično zelišče, ki se mi divje razrašča v kotu vrta.

pehtranova rulada rolada z ajdovo moko brez glutena recept
Pehtranova rulada z ajdovo moko je brez glutena in primerna tudi za ljudi, ki imajo celiakijo.

In tako je nastala ena mojih novih najljubših slaščic – ajdova pehtranova rulada. Super enostavna za izdelavo, lahka za prebavo in takooo okusna.
Ker je narejena iz ajdove moke, ne vsebuje glutena in je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
Če vam ni všeč moj dodatek – pehtran (ki je sicer zdravilen in katerega uporabo zelo priporičam – več si lahko preberete tule), ga lahko tudi preskočite. Prav tako lahko zamenjate nadev – kislo smetano na primer z marmelado po želji.

ajdova rolada rulada pehtran recept brez glutena
Ajdova pehtranova rulada je lahko polnjena s kislo smetano ali marmelado.
sestavine
  • 5 jajc
  • 100g ajdove moke
  • 50g sladkorja
  • pest sesekljanega pehtrana (svežega ali suhega)
  • pecilni prašek
  • 2 žlici kisle smetane
postopek

Pri vseh petih jajcih ločimo rumenjake od beljakov. Rumenakom dodamo sladkor in jih penasto vmešamo.

V ločeno posodo presejemo ajdovo moko, ji dodamo pecilni prašek in naskeljan pehtran. Mešanico premešamo.

Penasti mešanici rumenjakov in sladkorja počasi dodajamo ajdovo moko s pehtranom in pecilnim praškom.

Iz beljakov v ločeni posodi stepemo sneg.

Snego dodamo mešanici rumenjakov, moke in pehtrana.

Previdno vmešamo in maso vlijemo na pladenj, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem.

Pečemo 10 minut na temperaturi  200°C.

Ko rulado vzamemo iz pečice, jo pokrijemo s servetom in obrnemo na glavo, da jo lahko odstranimo iz pekača. Odstranimo peki papir in rulado skupaj s servetom zavijemo v njeno končno obliko. Počakamo, da se ohladi. Ko je rulada ohlajena, jo namažemo s kislo smetano ali drugim nadevom ter jo zavijemo nazaj.

Pustimo jo počivati v hladilniku, najbolje čez noč, da se okus in vlaga nadeva vpijeta v biskvit.

Narežemo na kolute in postrežemo s pehtranovim čajem.

ajdova rulada rolada s kislo smetano recept pehtran
Rulado razrežemo na kolute in postrežemo z pehtranovim čajem, ki pomirja.

 

4 komentarji

  • pina

    22 oktobra, 2017 at 5:03 pop Odgovori

    ni slaba,pa malo drugačna

  • Hiša ob gozdu - Petra

    13 junija, 2018 at 5:58 pop Odgovori

    Hvala, me veseli, da vam je všeč. 🙂

  • Alenka

    4 julija, 2018 at 12:28 pop Odgovori

    Naredila sem že rulado po tem receptu, ki je bila hkrati moja prva rulada sploh. Čeprav se marsičesa lotim in nisem ravno začetnica v kuhinji, sem imela do rulad vedno nek rešpekt, češ da se bo meni to vse sfižilo, zlomilo, zdrobilo… Ampak tale mi je pa uspela “100% u nulo” s tem, da je bil nadev iz kokosove smetane in malin, uporabila sem kokosov sladkor pa pehtran sem tudi izpustila. Tako da sem dobila korajžo in jo v kratkem spet pripravim, mogoče že danes:-). Aja, pa brez glutena je, kateremu se pri naši hiši poskušamo čimbolj izogibati. Hvala za super recept!

    • Hiša ob gozdu - Petra

      19 julija, 2018 at 11:58 dop Odgovori

      Najlepša hvala za komentar. 🙂
      Me veseli, da je rulada uspela. Tudi sama sem imela podobne zadržke do rulad, tale recept pa mi že dolgo služi, zato sem se ga tudi odločila deliti. Rulade v resnici niso noben bav bav in ko imamo enkrat dober osnovni recept se lahko po mili volji igramo z nadevi in drugimi dodatki. Še veliko ustvarjalnosti in poguma v kuhinji vam želim. 🙂
      Petra

Post a Comment