Domača paradižnikova mezga

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ker sem letos celo jaz uspela pridelati večje količine paradižnika (tule sem napisala nekaj besed o tem, kako sem letos paradižnike gojila v loncih), ki ga nikakor ne uspeva pojesti, sem ostanek vkuhala in nastala je domača paradižnikova mezga. Ker nisem imela preverjenega recepta, sem bolj kot ne eksperimentirala in ker sem zelo zadovoljna s končnim izdelkom, sm se odločila, da ga podelim. Morda še komu pride prav. 🙂

domača paradižnikova mezga recept kako skuhati paradižnikovo omako
Hitra, enostavna in okusna – domača paradižnikova mezga.

Moj cilj je bila okusna, domača paradižnikova mezga, ki bi bila enostavna za pripravo. Vedela sem, da paradižnika ne bom niti lupila niti pasirala, saj me peške ne motijo. Prav tako se kožice v omakah, na pizzah in drugih jedeh, kjer uporabljam paradižnikovo mezgo, praktično ne vidi niti ne okusi.

Poleg domačega paradižnika sem v mezgi uporabila še domačo čebulo, česen, baziliko in hladno stiskano olivno olje.

domača paradižnikova mezga kako narediti paradižnikovo omako najboljše hladno stiskano olivno olje
Poleg zrelega paradnižnika, ki je glavna sestavina domače paradižnikove mezge, sem uporabila še dve čebuli, en česen, pest bazilike in hladno stiskano olivno olje.

Sestavine:

  • 1 kg zrelih paradižnikov
  • 2 čebuli
  • 1 česen
  • pest sveže bazilike
  • sol
  • dve žlici olivnega olja

Postopek:

Paradižnike narežemo na četrtine in odstranimo zelen del, kjer so bili pritrjeni na steblo. Narezane paradižnike damo v velik lonec in jih počasi segrevamo.

recept za paradižnikovo mezgo domača paradižnikova mezga
Na četrtine narezane paradižnike počasi segrevamo na zmernem ognju.

Med segrevanjem paradižnikov v manjšem lončku zavremo vodo. V vreli vodi poparimo nasekljani čebuli: nasekljani čebuli damo v vrelo vodo za 10 sekund (čebula tako postane slajša in izgubi oster okus).

poparjena čebula domača paradižnikova mezga kako shraniti paradižnik
Čebulo nasekljamo in poparimo. Tako bo čebula izgubila oster okus in postala slajša.

Poparjeno čebulo odcedimo in dodamo paradižniku skupaj z olupljenimi stroki česna in baziliko, ki jo pred tem nasekljamo skupaj z dvema žlicama soli.

nasekljana bazilika domača paradižnikova omaka mezga recept
Svežo (ali suho) baziliko nasekljamo skupaj z dvema žlicama soli.

Mešanico zavremo in kuhamo, dokler se paradižniki ne zmehčajo. Nato sestavine prepasiramo s paličnim mešalnikom in dodamo dve žlici olivnega olja. Jaz uporabljam olivno olje je iz družinskega oljkarstva Slavec s Kocine.

domača paradižnikova mezga recept za paradižnikovo omako
Vse sestavine damo v lonec s paradižnikom in kuhamo, dokler se paradižniki ne zmehčajo.

Počakamo, da mezga ponovno zavre, nato jo kuhamo še 10 minut in jo shranimo v suhe in sterilizirane kozarce. Kozarce postavimo na glavo in zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo. Domačo paradižnikovo mezgo shranimo v suh in temen prostor skupaj z ostalimi vložninami.

No Comments

Post a Comment