Današnja objava, ki vsebuje recept za domače kokosovo mleko, je nekakšna predigra za jutrišnji prvi recept za smoothie za 2€. Ker v smoothie-jih velikokrat uporabljam tudi jogurt, bi rada poskrbela za cenovno ugodno alternativo za vse, ki ne prenašate laktoze ali ste vegani. In tole kokosovo mleko ni le dobro, ampak tudi cenovno ugodno. Liter tako pripravljenega kokosovega mleka vas bo namreč stal le okrog 0,75€. 😀

Sama z mlekom in mlečnimi izdelki nikoli nisem imela težav (trkam na les). Ima pa moja sestra laktozno intoleranco, zato je recept za domače kokosovo mleko pri nas kar velikokrat v uporabi, sploh če imam družinske obiske. 🙂
Kljub temu da nimam težav z laktozo, pa vedno rada poizkusim kaj novega in malo poeksperimentiram v kuhinji. Tako sem preizkusila tudi tale super enostaven recept za domače kokosovo mleko, ki ga lahko pripravite zvečer (vzelo vam bo samo 10 minut) in ga uporabite zjutraj. Kaj je pa najboljša stvar? Čez noč se bo v hladilniku domače kokosovo mleko ločilo od smetane, ki se bo nabrala na vrhu. Z malo spretnosti lahko smetano postrgate in jo shranite v ločeno posodo. Tako ste doma “pridelali” ne samo kokosovo mleko, ampak tudi smetano, ki jo lahko zmešate s kokosovo moko in tako dobite odličen nadomestek za jogurt (seveda spet brez laktoze). 🙂
Sestavine
Sestavine zadostujejo za približno 0,5l kokosovega mleka.
- Kokosova moka (100g)
- Voda (0,5l)
- Sladilo po izbiri (npr. datlji) – lahko tudi brez
Postopek
Kokosovo moko vsujemo v blender. Segrejemo vodo, vendar pazimo, da ne zavre. Toplo vodo prelijemo čez kokosovo moko. Počakamo 5-10min. V kolikor želimo, lahko dodamo tudi sladilo po izbiri, jaz ga kar preskočim.

Vklopimo blender in mešanico dobro premešamo.
Mešanico precedimo skozi fino cedilo ali gosto tkano tkanino (jaz sem uporabilo sirarsko tkanino).

Temeljito iztisnemo mešanico v cedilu / tkanini in suho snov (sesekljano kokosovo moko) shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik. Uporabimo jo lahko v smoothie-jih, domačem muesli-ju ali pa na primer za izdelavo domačih Raffaello kroglic.

Tako dobljeno kokosovo mleko shranimo v hladilnik, kjer lahko počaka največ tri dni.
Po noči v hladilniku se kokosova smetana loči od ostale tekočine. Pred uporabo zato mleko dobro pretresemo, če pa želimo, pa lahko smetano tudi odstranimo in uporabimo kot nadomestek jogurta (zmešano z kokosovo moko).

Domača kumarična voda - Hiša ob gozdu
3 oktobra, 2017 at 8:22 dop[…] odpovem kokosovi vodi. Tukaj velja omeniti, da še vedno kupujem kokosovo moko (na primer za domače kokosovo mleko), vendar skušam biti pri količinah zmerna in iščem alternative tudi na tem […]
Domače orehovo mleko - Hiša ob gozdu
5 oktobra, 2017 at 4:14 pop[…] zdrave prehrane, ki ne uživajo hrane živalskega izvora. Mandlejvo mleko si (tako kot tudi kokosovo) pripravljam sama doma. Ko sem nekega večera namočila mandlje, da bi jih prihodnji dan zmlela v […]