Citronska mačja meta

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Verjetno vsi poznate mačjo meto (Nepeta cataria), ki jo mačke obožujejo. Po raziskovanju neznane mete, ki že od nekdaj naseljuje kot mojega vrta, sem ugotovila, da gre za citronsko mačjo meto (Nepeta cataria ssp. citriodora), ki je v slovenskih vrtovih zelo razširjena in pogosto zamenjana za meliso. Za razliko od prave mačje mete, njena citronska sestra ne privlači mačk in ima prijeten citronsko-metin vonj. Cvetovi mačje mete so modro-vijolične barve, medtem ko so cvetovi citrnoske mačje mete beli.

metin čaj citronska mačja meta zdravilni učinki uporaba
Čaj iz citronske mačje mete pomirja in deluje blagodejno na prebavila.

Citronska mačja meta je (tako kot njena sestra, prava mačja meta in vse njene sestrične mete) odlična medonosna rastlina. Ena rastlina bo v času cvetenja zagotavljala pašo številnim čebelam. Če jo porežemo po vrhuncu cvetenja, ko obisk čebel upade, pa bo v eni sezoni lahko cvetela kar trikrat. Tako bomo z malo investicijo na robu vrta skrbeli ne samo za čebeljo pašo ampak posledično tudi za opraševanje vrtnin.

Pomirjevalo za ljudi

Malo ljudi ve, da je citronska mačja meta, kjub svojemu imenu, odlična tudi za ljudi. Čaj iz citronske mačje mete ima pomirjevalni učinek, blagodejno učinkuje na prebavni trakt in pospešuje potenje, zato se lahko uporablja tudi za zniževanje zvišane temperature.

citronska mačja meta nepeta cataria citriodora
Beli cvetovi citronske mačje mete – medeni raj za čebele. 🙂
Pobiranje in uporaba

Sveža citronska mačja meta je odlična v solatah, omakah, čajih ter kot dodatek pijačam (npr. bezgovemu sirupu, ki ga lahko postrežemo z ledom in lisi citrnoske mačje mete).
Jaz svojo citronsko mačjo meto porežem, ko se mi zdi, da so čebele popasle večino cvetov. Porežem vsa stebla, približno 15 cm nad tlemi. Stebla, skupaj z listi in cvetovi posušim. Liste nato osmukam s stebel in uporabim za čaje (za čajo so sicer uporabni vsi nadzemni deli rastline, vključno s cvetovi). Stebla pa narežem in skupaj s cvetovi shranim v vrečke, ki jih položim med oblačila. Tako kot sivka, naj bi tudi citrnoska mačja meta odganjala molje. O tem sicer ni dokazov, imajo pa oblačila, obdana s sivko in citrnosko mačjo meto, zelo prijeten vonj.

Invazivnost in nadzor

Tako kot vse mete, ima tudi njihova sestrična citronska mačja meta zelo agresivno rast in je lahko invazivna, če je nimamo pod kontrolo. Poleg koreninskih izrastkov se namreč razmnožuje tudi s semeni, zato nas lahko prepozno obrezovanje cvetoče citronske mačje mete drago stane, saj se nam bo zasejala po celem vrtu. Naslednje leto jo bomo tako obravnavali bolj kot plevel kot pa zdravilno, dišeče zelišče.

razmnoževanje

Citronska mačja meta je prezimno trdna trajnica. Razmnožujemo jo lahko z delitvjo matične rastline, s potkanjenci ali s semeni. Je nezahtevna in se hitro razširi in zaseje tudi sama.

Pa še kratka osebna izkaznica citronske mačje mete
Posebnosti gojenja: nezahtevna za sajenje, pazimo na vzdrževanje, brez preprečevanja semenenja lahko postane invazivna. Medonosna.
Velikost odrasle rastline: do 70cm
Shranjevanje: sušenje v zračnem, senčnem prostoru
Zakaj uživati? Pomirja in deluje blagodejno na prebavni trakt. Pospešuje potenje, kar deluje blagodejno pri povišani telesni temperaturi.
Zaključek: Odličen dodatek na vrtu, saj privablja čebele in tako pripomore k opraševanju celotnega vrta.

citronska mačja meta pobiranje sušenje čaj uporaba
Citronsko mačjo meto po pobiranju sušimo v senčnem in zračnem prostoru.

1 Comment

  • Malinov smoothie z meto - Hiša ob gozdu

    8 septembra, 2017 at 2:57 pop Odgovori

    […] ki ga predstavljam v nadaljevanju, je narejen iz malin, banane, mandljev in citronske mačje mete, ki sem jo opisala nekaj objav nazaj. Seveda lahko v smoothie-ju uporabite katerokoli meto ali […]

Post a Comment