Ali nabirate in uporabljate čemaž? Najpogosteje so v kulinariki uporabljeni čemaževi listi. Moja mami jih recimo najraje pripravi v juhi, odlični pa so tudi čemaževi njoki. Danes pa pišem o drugem delu čemaža, ki pride na vrsto malce kasneje – to so čemaževi popki. Čemaževi popki so zelo podobni popkom ostalih (vrtnih) čebulnic in v sebi skrivajo bele čemaževe cvetove. Mimogrede: tudi čemaževi cvetovi so užitni. 🙂

Lani sem čemaževe popke vlagala na klasičen način. Vlagala sem jih v kisu, podobno kot na primer kisle kumarice. Končni rezultat me ni prepričal. Popki so bili preveč mehki in zelo milega okusa. Kaj je šlo narobe ne vem, mogoče sem jih predolgo pasterizirala ali pa nisem naredila primerne mešanice za vlaganje. Kakorkoli že, letos sem našla novo obsesijo – fermentacijo. Zato sem se odločila, da preverim kakšnega okusa bi bili fermentirani čemaževi popki. Ker me je končni rezultat navdušil, sem se odločila, da podelim tale (sila enostaven) recept. 🙂
Sestavine
- sveže nabrani čemaževi popki
- sol
- poper
- lovorovi listi
Postopek
Naberemo čemaževe popke. Pazimo, da so popki še čvrsti in popolnoma zaprti, saj bodo le tako ohranili strukturo med fermentacijo.

Popke operemo in odcedimo. Začnemo jih zlagati v kozarce. Čemaževe popke v kozarce zlagamo čim bolj na gosto, lahko jih tudi malo potlačimo skupaj.
Med plasti čemaževih popkov položimo lovorjev list in nekaj poprovih zrn. postopek ponavljamo, dokler čemaževi popki ne segajo 1 centimeter pod robom kozarca.

Popke zalijemo z vodo, ki naj sega do vrha kozarca. Vodo nato iz kozarca prelijemo v posodo s tehtnico. Tako bomo kar najbolj natančno pripravili slanico v kateri se bodo čemaževi popki fermentirali. Ko stehtamo količino vode iz kozarca, v vodo dodamo 2% soli. Količino potrebne soli za pripravo 2% slanice dobimo tako, da količino stehtane vode delimo s 50. Če smo na primer stehali 500g vode, tej vodi dodamo 10g soli. Če smo stehtali 1kg vode, tej vodi dodamo 20g soli.

Vodo s soljo nato zavremo. Počakamo, da se zavreta slanica nekoliko ohladi, nato jo prelijemo čez čemaževe popke v kozarcu. Na vrh čemaževih popkov položimo nekaj listov čemaža, manjši pokrovček ali krožnik (odvisno od velikosti kozarca). Vse skupaj obtežimo – jaz sem uporabila z vodo napolnjene kozarce. Tako bomo preprečili, da bi čemaževi popki priplavali na površje. Za fermentacijo je pomembno, da so vsi popki popolnoma potopljeni v slanici, drugače se lahko razvije plesen.

Čemaževe popke fermentiramo na sobni temperaturi vsaj 14 dni. Vmes lahko preverimo, kako kisli so in ko nam kislost odgovarja, odstranimo čemaževe liste in na kozarec privijemo ustrezen pokrov. Fermentirani čemaževi popki bodo brez težav več mesecev zdržali v hladilniku.
Pa uspešno fermentiranje! 😉

No Comments