Fermentirani čemaževi popki

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ali nabirate in uporabljate čemaž? Najpogosteje so v kulinariki uporabljeni čemaževi listi. Moja mami jih recimo najraje pripravi v juhi, odlični pa so tudi čemaževi njoki. Danes pa pišem o drugem delu čemaža, ki pride na vrsto malce kasneje – to so čemaževi popki. Čemaževi popki so zelo podobni popkom ostalih (vrtnih) čebulnic in v sebi skrivajo bele čemaževe cvetove. Mimogrede: tudi čemaževi cvetovi so užitni. 🙂

fermentirani čemaževi popki fermentiranj fermentacija kisanje v kozarcu
Fermentiranje je odličen način shranjevanja čemaževih popkov za čase, ko niso na razpolago.

Lani sem čemaževe popke vlagala na klasičen način. Vlagala sem jih v kisu, podobno kot na primer kisle kumarice. Končni rezultat me ni prepričal. Popki so bili preveč mehki in zelo milega okusa. Kaj je šlo narobe ne vem, mogoče sem jih predolgo pasterizirala ali pa nisem naredila primerne mešanice za vlaganje. Kakorkoli že, letos sem našla novo obsesijo – fermentacijo. Zato sem se odločila, da preverim kakšnega okusa bi bili fermentirani čemaževi popki. Ker me je končni rezultat navdušil, sem se odločila, da podelim tale (sila enostaven) recept. 🙂

Sestavine

  • sveže nabrani čemaževi popki
  • sol
  • poper
  • lovorovi listi

Postopek

Naberemo čemaževe popke. Pazimo, da so popki še čvrsti in popolnoma zaprti, saj bodo le tako ohranili strukturo med fermentacijo.

čemaževi popki recept fermentiranje kisanje v kozarcu
Naberemo čemaževe popke, ki so še popolmona zaprti in čvrsti.

Popke operemo in odcedimo. Začnemo jih zlagati v kozarce. Čemaževe popke v kozarce zlagamo čim bolj na gosto, lahko jih tudi malo potlačimo skupaj.

Med plasti čemaževih popkov položimo lovorjev list in nekaj poprovih zrn. postopek ponavljamo, dokler čemaževi popki ne segajo 1 centimeter pod robom kozarca.

fermentirani-čemaževi-popki-recept-kisanje-v-kozarcu
Med čemaževe popke zalagamo tudi lovorjeve liste in zrna popra.

Popke zalijemo z vodo, ki naj sega do vrha kozarca. Vodo nato iz kozarca prelijemo v posodo s tehtnico. Tako bomo kar najbolj natančno pripravili slanico v kateri se bodo čemaževi popki fermentirali. Ko stehtamo količino vode iz kozarca, v vodo dodamo 2% soli. Količino potrebne soli za pripravo 2% slanice dobimo tako, da količino stehtane vode delimo s 50. Če smo na primer stehali 500g vode, tej vodi dodamo 10g soli. Če smo stehtali 1kg vode, tej vodi dodamo 20g soli.

tehtnica voda slanica fermentiranje kisanje v kozarcu
Vodo iz kozarca zlijemo v posodo na tehtnici in ji dodamo 2% soli.

Vodo s soljo nato zavremo. Počakamo, da se zavreta slanica nekoliko ohladi, nato jo prelijemo čez čemaževe popke v kozarcu. Na vrh čemaževih popkov položimo nekaj listov čemaža, manjši pokrovček ali krožnik (odvisno od velikosti kozarca). Vse skupaj obtežimo – jaz sem uporabila z vodo napolnjene kozarce. Tako bomo preprečili, da bi čemaževi popki priplavali na površje. Za fermentacijo je pomembno, da so vsi popki popolnoma potopljeni v slanici, drugače se lahko razvije plesen.

fermentirani čemaževi popki obteženi slanica priprava kisaje v kozarcu
Čemaževe popke v slanici obtežimo tako, da jih pokrijemi z nekaj čemaževimi listi, ki jih obtežimo s pokrovčkom na katerega postavimo kozarec.

Čemaževe popke fermentiramo na sobni temperaturi vsaj 14 dni. Vmes lahko preverimo, kako kisli so in ko nam kislost odgovarja, odstranimo čemaževe liste in na kozarec privijemo ustrezen pokrov. Fermentirani čemaževi popki bodo brez težav več mesecev zdržali v hladilniku.

Pa uspešno fermentiranje! 😉

čemaževi popki čemažev namaz cemaz recept čemaž uporaba
Čemaževe popke lahko uporabimo za namaz, v solatah ali pa kot kislo prilogo narezkom.

No Comments

Post a Comment