Malinov smoothie z meto

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sezona malin je v polnem razmahu, zato bi bila res škoda, če ne bi iz tega odličnega jagodičevja pripravili tudi kakšen odličen smoothie.
Ne glede na to, ali imate doma svoj malinjak in lahko uživate v domačih malinah ali pa maline kupujete, vam polagam na srce, da razmišljate tudi o zimski preskrbi s sadjem.Višek svojega pridelka ali nakupa malin lahko namreč enostavno shranite za uporabo med zimo. Maline so, tako kot vse jagodičevje, zelo nezahtevne za shranjevanje. Najlažje jih preprosto zmrznemo in jemljemo iz skrinje po potrebi.

malinov smoothie z meto zmešanček smuti
Malinov smoothie z meto, ki mu doda posebno svežino. 0,5l nas stane samo 1,33€. 🙂

V sezoni zorenja malin (ki je ravno sedaj, septembra in oktobra) lahko slovenske, lokalno pridelane maline kupite že za 5€/kg, kar je le nekaj centov več, kot če bi kupili zmrznjene, uvožene maline pri kakšnem od diskontnih trgovcev. Z lokalnim nakupom pa ne boste le podpirali truda domačih pridelovalcev, zmanjšali boste tudi ogljični odtis, saj uvoženo sadje, vključno z malinami, prepotuje na stotine ali celo tisočne kilometrov, preden ga dobimo na police ali v zamrzovalne skrinje.

Da ne omenjam tega, da vam bodo nekateri pridelovalci malin pustili tudi, da si maline naberete sami. Tako boste imeli popoln nadzor nad svežino malin, saj jih boste nabrali nepostredno z grmičkov. Prav tako lahko na obiranje prinesete svojo embalažo in tako prispevate tudi k zmanjševanju odpadkov. Da tretjega bonusa – to je sprotna, brezplačna degustacija malin med obiranjem, sploh ne omenjam.

Ker je moj malinjak letos star šele dobro leto in še ni v polni rodnosti, sem tudi sama nakupila nekaj slovenskih malin, ki sem jih zmrznila in jih bom uporabila v smoothie-jih in marmeladi.

Smoothie, ki ga predstavljam v nadaljevanju, je narejen iz malin, banane, mandljev in citronske mačje mete, ki sem jo opisala nekaj objav nazaj. Seveda lahko v smoothie-ju uporabite katerokoli meto ali meliso, ki bo smoothie-ju dodala prav poseben, osvežilen okus. Če mete ne marate, pa jo lahko tudi preskočite.

Smoothie je, kot vsi v tej rubriki, tudi cenovno dostopen. 0,5l smoothie-ja nas stane zgolj 1,33€. 🙂

maline banane mandlji meta smoothie zmešanček smuti recept
Maline, banane, mandlji in meta – odlična kombinacija.
Sestavine:

SestavinaKoličina za 0,5l smoothie-jaCenaProdajalecVelikost pakiranjaCena pakiranja
Skupna cena smoothie-ja:1,33€
Maline150g (2 pesti malin)0,83€Slovenski pridelovalci1kg5,50€
Banane150g (1 banana)0,15€Hofer1kg0,99€
Mandlji30g (pest mandljev)0,35€Hofer200g2,29€
Pest sveže citronske mačje mete (ali druge mete)

Opozorilo: Cene, navedene ob sestavinah so odraz mojih nakupovalnih navad in verjetno niso najugodnejše na tržišču. V kolikor najdeš ugodnejše cene ali bolj kvalitetne sestavine, bom zelo vesela, če mi sporočiš. 🙂 Hvala.

Priprava:

Malinov smoothie z meto je sila enostaven za pripravo. Njegova priprava nam vzame samo 3 minute časa.

Pest mandljev stresemo v blender in prelijemo z 1dl mlačne vode. Vklopimo blender in mešamo toliko časa, da se mandlji fino zmeljejo in se voda obarva belo.
Nato dodamo banano, maline in meto. Mešanico mešamo še 2 minuti oziroma dokler ne dobimo gladke mešanice, bledo roza barve.

Postrežemo v 0,5l kozarcu in okrasimo z listki mete. Malinov smoothie z meto si lahko pripravimo tudi en večer prej in ga shranimo v hladilniku do naslednjega jutra, ko ga lahko hitro spijemo poleg (ali namesto) zajtrka.

Pa veselo (z)mešanje! 🙂

malinov smoothie smuti z malinami meto bananami recept
Malinov smoothie lahko tudi pripravimo zvečer in ga v hladilniku shranimo do jutra.

No Comments

Post a Comment