Pehtran kot zdravilo

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Le kdo ga ne pozna – pehtran je aromatično zelišče, ki ga v Sloveniji uporabljamo predvsem pri peki slaščic. Največkrat ga najdemo v receptih za pehtranovo potico, kjer s svojim značilnim vonjem obogati nadev.
Le malo ljudi pa ve, da je pehtran veliko več kot le kulinarično zelišče. Tako kot večina dišavnic, ima pehtran tudi zdravilne lastnosti, zato ga poleg klasične slaščičarske uporabe lahko uporabljamo tudi v čajih ali pa kot dodatek h prehrani, saj vsebuje veliko vitaminov, kalija in drugih hranil, ki dokazano pozitivno vplivajo na naše zdravje.
V vrtovih najdemo dve različici pehtrana: francoski pehtran in ruski (ali sibirski) pehtran. Francoski je manjše rasti, ima bolj drobne listke, redko cveti in je bolj aromatičen kot njegov ruski brat. Ruski pehtran lahko zraste tudi do 150cm višino, ima nekoliko večje liste, cveti vsako leto in je bolj odporen na mraz kot francoski.

ruski francoski pehtran shranjevanje nabiranje gojenje
Ruski pehtran na mojem vrtu. Lahko ga naberemo večje količine in zamrznemo.
Pehtranovi antioksidanti in njihova vloga v telesu

Pehtran vsebuje antioksidante, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov po telesu. Dokazano je, da prosti radikali, ki so stranski produkt metabolizma, poškodujejo celice, razen v primeru, ko jih telo dovolj hitro odstrani. Študije so pokazale, da pehtranovo olje nase veže proste radikale in tako zmanjšuje škodo, ki jo lahko povzročijo v telesu.

Pehtran kot zdravilo za zobobol in boljši vid

Pehtran se je skozi zgodovino uporabljal tudi kot zdravilo za zobobol. Že stari Grki so žvečili liste pehtrana, ki so jim omrtvili ustno votlino. Efekt mrtvičenja in posledično protibolečinskega delovanja je posledica visokih vrednosti snovi eugenol, ki se nahaja v pehtranu. Poleg protibolečinskega delovanja so včasih pehtran uporabljali tudi za zdravljene oteklih in bolečih dlesni, ki so pogosto spremljale zobobole.
Velika količina kalija in vitamina A pehtranu omogoča, da pozitivno vpliva tudi na zdravje in funkcije oči.

pehtran čaj zdravilni učinki zdravilen
Pehtranova rulada s pehtranovim čajem.
Vloga pri apetitu in prebavi

Pehtran je poznan tudi kot zdravilo za prebavne težave, saj pomaga pri izločanju žolča iz jeter. Ne samo da izboljša prebavo, pehtran je znan tudi kot zdravilo za razdražen želodec in prebavila. Stara ljudstva pa so ga uporabljala tudi za odstranjevanje črevesnih zajedalcev. Števile študije so tudi pokazale, da pehtran vsebuje snovi, ki vzbujajo apetit, zato njegovo uživanje priporočajo starejšim ali bolnikom z zmanjšanim apetitom.

Pomirjevalo, zdravilo za srce in ženske bolezni

Pehtran se uporablja kot blago pomirjevalo, za lajšanje simptomov stresa in anksioznosti. Uživanje pehtrana zvečer naj bi tudi izboljšalo kvaliteto spanca.
Kemijske komponente, ki jih najdemo v pehtranu, delujejo blagodejno na kardiovaskularni sistem. Preprečujejo namreč nabiranje trombocitov in drugih snovi v srčnih žilah.

Pehtran je poznan tudi kot zdravilo za ženske. Uporablja se kot zdravilo pri izostali in neredni menstruaciji. Velja tudi, da pehtran pozitivno vpliva na zdravlje ženskih reproduktivnih organov. Zaradi prej navedenih zdravilnih lastnosti pa naj pehtrana ne uživajo ženske, ki so noseče ali dojijo.

ruski francoski pehtran grm vrt gojenje pobiranje nabiranje
“Grm” ruskega pehtrana, ki se pripravlja na cvetenje.
Kako uživati pehtran

Pri uživanju pehtrana se ne bojte eksperimentirati, saj je njegova uporaba veliko širša od zgolj nadeva v pehtranovi potici. V francoskih kuhinji se pehtran uporablja kot pomembna začimba, ki obogati jedi z ribami, piščancem ali jajci. Pehtranov kis (vršički pehtrana, namočeni v kis) pa je prava kulinarična specialiteta. Uporablja se še v juhah, prilogah in pijačah kot del tradicionalnih receptov v različnih kuhinjah sveta.
Če nimate želje po eksperimentirjaju v kuhiniji, pa si še vedno lahko privoščite kos pehtranove potice ali pehtranove rulade ter zraven spijete kozarec pehtranovega čaja.

ruski pehtran cvetenje francoski pehtran cvet
Ruski pehtran, ki v nasprotju s francoskim, tudi zacveti.

1 Comment

  • Ajdova pehtranova rulada - Hiša ob gozdu

    10 septembra, 2017 at 4:15 pop Odgovori

    […] to odlično slaščico, sem razmišljala o možnih spremembah in dodatkih ter se spomnila na pehtran – odlično aromatično zelišče, ki se mi divje razrašča v kotu […]

Post a Comment