Solatne kumare – za zdravje in lepoto

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Danes pišem o kumarah – tistih ta velikih, solatnih. Kljub temu, da se poletje (in z njim tudi sezona kumar) poslavlja, pa moje kumare na vrtu še kar delajo. Morda je za to krivo vroče poletje ali pa dejstvo, da sem jih zaradi težav s kaljenjem letos sejala precej pozno.
Upam, da še komu pridejo prave tile nasveti ali pa morda kdo dobi navdih, da si kumare poseje na vrt prihodnje leto.

solatne kumare zdravlje zdravilne proti raku
Kumare so nezahtevna, hvaležna in povrhu vsega še za zdravlje koristna zelenjava.

Kumare – skrito zdravilo proti raku?

Zdi se mi edino pošteno, da najprej utemeljim, zakaj (poleg njihovega osvežilnega okusa in hrustljavosti) se splača sejati, gojiti in uživati kumare. Kumare, ki nas včasih s svojim medlim okusom lahko zavedejo in jim zato le redko kdo pripisuje kakšne zdravilne učinke, so se po znanstvenih raziskavah izkazale kot odlična zelenjava, s številnimi telesu koristnimi snovmi. Kumare vsebujejo lignane (za tiste, ki ste bolj kemijski – imenujejo se lariciresinol, pinoresinol in secoisolariciresinol) za katere so znanstveniki ugotovili, da zmanjšujejo tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni ter nekaterih vrst raka, med drugim raka dojke, prostate, jajčnikov in maternice. Kumare so zato odlične tako za ženske, saj varujejo naša rodila, kot tudi za moške, saj varujejo prostato. 😀

Poleg znanstvenikov pa kumare preučujejo tudi farmacevtke družbe. Zanimala naj bi jih predvsem skupina snovi cucurbitacins, za katero raziskave kažejo, da ima potecial postati zdravilo proti raku.
Kumare so znane tudi po svojih protivnetnih in antioksidacijskih lastnostih. Dosedanje raziskave so namreč pokazale, da kumare vsebujejo snovi, ki nase vežejo proste radikale in delujejo protivnetno. Kumare so dober vir vitamina C, beta karotena in mangana.

kumare dematits zatečene oči koža
Rezine kumar pomagajo pri zatečenih očeh, opeklinah in tudi dermatitisu.

k kot kumara in k kot koža

Le kdo od nas še ni (če ne v živo, pa vsaj v kakšnem ameriškem filmu) videl gospodičen in gospa, ki imajo med razvajanjem v spa-jih oči pokrite z rezinami kumar? Uporaba kumar tu ni naključna, saj kumare vsebujejo askorbinsko kislino (vitamin C) in kofeinsko kislino, ki pomagata odvajati vodo iz telesa, pomagata blažiti razdraženo kožo in zmanjšujeta otekline. Rezine kumar se tako uporabljajo za lajšanje otečenih oči, dermatitsa in opekin. Kumare imajo enak Ph kot koža, vsebujejo pa tudi siliko (silicijev dioksid), ki se nahaja v lupini kumar in je pomemben gradnik tkiv v telesu. Kumarična voda se tako priporoča kot vir silike za lepšo polt in boljše zdravje kože.

kumare kako saditi sejati gojiti
Za kumare, tako kot za njihove sestrične buče, moramo prevideti dovolj prostora na vrtu. Na mojem vrtu se razraščajo čez zid ob robu vrta.

Kako gojimo kumare

Rastilne kumar so neverjetne. Če jih sejemo prezgodaj in je zemlja premrzla, lahko kalijo tudi do tri tedne. V povprečju pa prva (klična) lista iz zemlje pogledata po dobrem tednu. Kljub počasni rasti na začetku, ko se mi zdi, da na mladih rastlinah nikoli ne bodo zrasli plodovi, pa se kumare ob primernih pogojih znajo kar razrasti.

Kumare glede sadilne razdalje obravnavam podobno kot njihove sestrične buče. Vedno poskrbim, da imajo pred sabo vsaj 1,5 do 2 metra prostora. Ponavadi jih sejem vzdolž zidu, ki se nahaja na prednji strani mojega vrta. Tako kumare rastejo čez zid, plodovi so čisti in dragoceni prostor na vrtu lahko zapolnim z drugimi rastlinami. Prihodnje leto bom kumare poskusila vzgajati ob opori, saj kumar vsaj štiri leta ne smemo gojitit na istem mestu. Gojenje v tretji – višinski dimeziji pa mi bo prav tako prihranilo prostor in zaščitilo cvetove in plodove kumar pred blatom in umazanijo.

Vzgoja kumar je sila enostavna: pred sajenjem jih dobro pognojimo, ob vzklitju jih zastremo, med rastjo pa v primeru suše zalivamo. Zalivanje je nujno, če se želimo izogniti grenkim plodovom, ki se na kumarah radi pojavijo, če jim primanjkuje vode. Kumare so ene tistih rastlin, ki bodo hvaležne, če se v vrtu poleg zelenjave nahajajo tudi cvetlice. Večina vrst kumar namreč za uspešno oprašitev cvetov in razvoj plodov potrebuje oprašitev s cvetnim prahom rastlin drugih vrst. Kumare so žužkocvetke, oprašujejo jih večinoma čebele in čmrlji.

kumare recept ideja za jed
Kumare so odlične v solati ali mrzli juhi, pa tudi kot topla priloga ali omaka.

Kako uživamo kumare

Zdi se mi, da so kumare pogosto podcenjena zelenjava, saj jih večinoma jemo v solati. Vendar ni treba, da je temu tako. Kumare so namreč vsestranske in se enako dobro počutijo v solati, kot hladna juha ali topla priloga, kot omaka za meso ali testenine ali pa kot meni najljubše – v kozarcu, kot osvežilen napitek.
Kako shranjujemo višek kumar? Lahko jih preprosto naribamo in zamrznemo ali pa jih vložimo. Tudi v mrzli kleti bodo počakale kar kakšen mesec, če le niso preveč zrele.

Ne glede na njihove dokazane ali (zaenkrat še) domnevne zdravilne in lepotilne lastnosti, so kumare odlična in za gojenje nezahtevna zelenjava, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Če radi eksperimentirate v kuhinji vas vabim, da se nekoliko oddaljite od tradicionalne solate s kumarami in paradižnikom ter jih poskusite v odličnem tzatzikiju, kjer boste pri pripravi kot stranski produkt dobili tudi kumarično vodo.

1 Comment

  • […] le-ti ne poškodujejo naših celic. Tako kot cele solatne kumare, o katerih si lahko več preberete tule, tudi kumarična voda vsebuje pomembne vitamine in minerale, pomaga odvajati vodo iz telesa ter […]

Post a Comment