Pisani velikonočni pirhi, obarvani z naravnimi barvili

Vesela bom, če deliš:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Velika noč je tik pred vrati in danes je dan za barvanje velikonočnih pirhov. Naši so letos še posebno pisani in obaravni s čisto naravnimi barvili in okrašeni z rastlinami z bližnjega travnika.

Velikonočni pirhi, barvani z naravnimi barvili.

Ker so tile naravno obarvani pirhi sila enostavni za izdelavo, sledijo kratka navodila s slikami. Vse kar potrebujete so domača jajca, naravna barvila po izbiri – jaz sem izbrala čebulne olupke, gozdne borovnice in kurkumo.

  1. Jajca skuhamo na trdo. Kuhamo jih v slani vodi na nizki temperaturi, vendar pazimo, da še vedno vrejo. Jajca kuhamo 8 minut, nato jih vzamemo iz vode.
Trdo kuhanajajca skuhamo v osoljeni vodi, ki preprečuje, da bi jajca počila in olajša lupljenje.
Medtem, ko se jajca kuhajo, pripravimo barvila.

2. Medtem, ko se jajca kuhajo, pripravimo barvila. Jaz sem v kozici z malo vode prekuhala zamrznjene gozdne borovnice, v drugi posodi sem v vodi prekuhala kurkumo, v tretji pa sem pripravila večno klasiko – čebulne olupke. V vsako od barvil dodamo žlico alkoholnega kisa, ki bo pomagal, da se bodo jajca lepše obarvala.

V vsako od barvil dodamo žlico alkoholnega kisa, ki pomaga, da se jaca v barvilu lepo obarvajo.

3. V koliko želimo, lahko pirhe tudi okrasimo z listki rastlin z travnika. Potrebujemo odslužene hlačne nogavice – najlonke, bombažno vrvico in listke zanimivih oblik.

Pirhe lahko tudi okrasimo z listi travniških rastlin.

4. Na jajce položimo listek in ga ovijemo s kosom najlonke, ki za na zadnji strani zavežemo z bombažno vrvico.

Pirhi so pripravljeni na barvanje.

5. Vsa barvila, razen kurkume, precedimo v kozarce. Barvila lahko brez težav tudi mešamo med seboj – če na primer zmešamo rumeno kurkumo in modre borovnice, dobimo zeleno barvilo.

Barvila precedimo v kozarce in vanje potopimo jajca.

6. Jajca potopimo v barvila in jih postavimo v hladilni za vsaj 12 ur. Med tem jih večkrat obrnemo, da se barva enakomerno razporedi.

7. Ko pirhe vzamemo iz barvil, jih pustimo, da se osušijo na zraku, nato pa jih premažemo z olivnim oljem, da se lepo svetijo.

Obarvane pirhe na koncu še premažemo z olivnim oljem, da se lepo svetijo.

Sedaj pa veselo na delo, da bo velika noč še bolj pisana. 🙂

No Comments

Post a Comment